Inhoud actuele cursus

DE RENAISSANCE IN FLORENCE

Beeldende kunst in een bekende stad

In deze cursus kunstgeschiedenis gaat het over de kunst van de 15e eeuw en hoe die zich ontwikkelde in de stad Florence.

Op velerlei gebied was deze eeuw van de vroege Renaissance, die in het Italiaans Quattrocento wordt genoemd een tijdperk van grote ontdekkingen. Beeldende kunstenaars kozen er voor om de stijl van de religieuze Middeleeuwen achter zich te laten. De mens werd zich bewust van zijn eigen individuele kunnen en wist zich meer en meer te onttrekken aan de grote invloed van de kerk. In plaats daarvan lieten ze zich nadrukkelijk inspireren door de kunst en de wetenschap van de oude Grieken en Romeinen. Vandaar dat men dan ook spreekt van de Renaissance of Rinascimento, oftewel Wedergeboorte van de Oudheid.

Bij de grote namen uit de kunst van de Italiaanse Renaissance mogen die van Leonardo da Vinci en Michelangelo natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe zit dat dan met Brunelleschi die als architect de koepel van de Dom van Florence ontwierp en ook de wetten van het perspectief ontdekte? En dan die wedstrijd met zijn concurrent, de goudsmid Ghiberti? Of de schilder Pierro della Francesca die als wiskundig brein Da Vinci wist te inspireren. En uiteraard ook Donatello, die als beeldhouwer van alle markten thuis was als het ging om de uiteenlopende stijlen, onderwerpen en de materialen waarmee hij werkte.

We zullen zien dat de geest van de klassieken alle vormen van kunst nieuw leven in zou blazen en dat met de ‘Geboorte van Venus’ van Botticelli en met zijn schilderij ‘La Primavera’ over ‘De Lente’ tegelijkertijd ook een geheel nieuw geluid te horen zou zijn en een nieuwe beeldtaal het oog zou strelen.

In deze cursus gaat het over beelden van koel wit marmer en kleurige panelen in temperaverf. Torenhoge ambitie en smeulende competitie tussen trotse steden, tegenstrijdige denkbeelden en individuele kunstenaars. En dat alles in het aangename licht van de Italiaanse zon.

Data: 
12 oktober
26 oktober
9 november
23 november (*)
7 december
21 december  
18 januari 2023
1 februari 2023
15 februari 2023
8 maart 2023
29 maart 2023 (*)
(*) één van deze lesdata komt te vervallen

Praktische informatie over de lessen
Inschrijven kunt u via de tab Inschrijven op deze site.

Lessen
De cursus bestaat uit 10 lezingen van ca. 2 uur door Jan Bustin, op woensdagavond van 20.00 tot ca 22.00 uur. Start op 12 oktober 2022.

Groepsgrootte
Het minimum aantal cursisten is 15 en het maximum aantal is 18 (als de 1,5 meter afstand regel van toepassing is).
In verband hiermee betekent inschrijven niet dat u ook automatisch geplaatst bent. Na inschrijving ontvangt u hierover zo spoedig mogelijk bericht.

Lesgeld
€ 150,- te voldoen voor aanvang van de lessen.
Rekeningnummer IBAN: NL47RABO0102711151,
ten name van Stichting Kreatief Oirsbeek.
Graag uw naam en de cursus met docent vermelden.

(zie Contact/info voor FSI Korting**)