Inhoud actuele cursus

BEELDEN IN EEN BEKENDE STAD

Renaissance beeldhouwkunst

In deze korte cursus kunstgeschiedenis gaan we vooral kijken hoe de beeldhouwkunst zich in de loop van het Cinquecento (m.a.w. de 15e eeuw) ontwikkelde in de stad Florence.

De kunstgeschiedenis kent wel meerdere ‘revivals’ van de kunst uit de klassieke oudheid. Maar in de 15e  eeuw was het in Italië wel heel goed raak. Vandaar dat men dan ook spreekt van de Rinascimento, Renaissance oftewel Wedergeboorte van de oudheid. De mens werd zich bewuster van zijn eigen kunnen en wist zich meer en meer te onttrekken aan de grote invloed van de kerk. Op velerlei gebied was de Renaissance dan ook een tijdperk van grote ontdekkingen. Beeldende kunstenaars kozen er voor om de stijl van de religieuze Middeleeuwen achter zich te laten. In plaats daarvan lieten ze zich nadrukkelijk inspireren door de kunst van de oude Grieken en Romeinen.

Bij de grote namen uit de beeldhouwkunst van de Italiaanse Renaissance mag die van Michelangelo natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe zit dat dan met Brunelleschi die ook architect was en de koepel van de Dom van Florence ontwierp, maar die in een beeldhouw wedstrijd werd verslagen door Ghiberti? Die overigens zelf op zijn beurt weer van huis uit eigenlijk edelsmid was. Of Verocchio die naast juwelen ook bronzen beelden maakte en ook nog eens leermeester was van Leonardo da Vinci? En dan als rode draad Donatello, die als beeldhouwer van alle markten thuis bleek te zijn als het ging om de uiteenlopende onderwerpen en de materialen waarmee hij werkte.

In deze cursus gaat het over beelden van koel wit marmer, op hoge temperaturen gebakken aardewerk en voort smeulende competitie tussen kunstenaars. En dat alles in het aangename licht van de Italiaanse zon.

5 lezingen door Jan Bustin, op woensdagavond van 20.00 tot ca 22.00 uur.

Data:

Inschrijven kunt u via de tab Inschrijven op deze site.

De cursus bestaat uit 5 lessen van ca. 2 uur.

Het minimum aantal cursisten is 15 en het maximum aantal is 18 (zolang de 1,5 meter afstand regel van toepassing is).
In verband hiermee betekent inschrijven niet dat u ook automatisch geplaatst bent. Na inschrijving ontvangt u hierover zo spoedig mogelijk bericht.

75,- te voldoen voor aanvang van de lessen.
Rekeningnummer IBAN: NL47RABO0102711151,
ten name van Stichting Kreatief Oirsbeek.
Graag uw naam en de cursus met docent vermelden.

(zie Contact/info voor FSI Korting**)