Edelsmeden op donderdagochtend 9:30-12:00

Docent: René Berbers

René Berbers

In mijn werk als activiteitenbegeleider van mensen met een verstandelijke handicap vond ik het heerlijk om met mensen in contact te komen en kon ik genieten van een goed gesprek. Toch miste ik in mijn werk de ruimte om zelf te creëeren en uiting te geven aan mijn creativiteit. Via een vrijtetijdscursus heb ik begin jaren ‘80 kennis gemaakt met het vak edelsmeden.

Het werken met edelmetalen is fascinerend en daar wilde ik steeds meer weten. Wat is zilver nu precies? En wat doet goud? De passie voor het vak wakkerde aan. Het volgen van een schriftelijke cursus was daarom een logische volgende stap. Gekoppeld aan deze cursus heb ik twee verschillende stages bij goudsmeden gelopen. Daarmee kwam ik op het niveau om ook daadwerkelijk sieraden te ontwerpen en ontwerpen uit te voeren, maar ook om reparaties te doen.

Ik ben nieuwsgierig aangelegd. Ik wil graag weten wat mensen beweegt, wat ze samenbrengt of wat hun verhaal is. Wanneer klanten bij me komen luister en observeer ik goed; zo ontstaat namelijk een verhaal. Een persoonlijk verhaal waaruit een persoonlijk sieraad zal voortkomen. Ik zie het als een uitdaging om dit verhaal te vertalen naar een ontwerp. Het is bijzonder om zo dicht bij te mogen komen en toegelaten te worden tot iemands leven. Verzoeken voor ontwerpen zijn uiteenlopend; groot of klein, vrolijk of verdrietig, alles wat bij het leven hoort.

Nu ik jullie een kijkje in mijn leven als edelsmid heb gegeven, is het niet vreemd dat je deze benadering ook tijdens de cursus terug zult vinden. Als beginner krijg je vanzelfsprekend de beginselen van het vak aangeleerd. Elke cursist, zowel een beginner als een gevorderde, krijgt de ruimte om onder mijn begeleiding te werken aan een eigen sieraad. Lessen zijn daarom ook voornamelijk individueel gericht, zodat ik kan luisteren en zien waar de cursist behoefte aan heeft. Cursisten ondersteunen in het zichtbaar en bewust maken van hun eigen creatieve mogelijkheden en ze daarnaast uitdagen om zich verder te ontwikkelen vind ik het allermooist. Dit is een zeer persoonlijk en uniek proces.

Praktische informatie over de lessen

Inschrijven kunt u via de tab Inschrijven op deze site. Het cursusseizoen start eind september/ begin oktober. Cursisten krijgen bericht van hun docent. Soms wijkt de startdatum af door omstandigheden. 

Cursisten dienen zelf voor materialen en handgereedschap te zorgen.
Uiterlijk in de eerste les ontvangt u hierover meer informatie.

Lessen
Deze cursus bestaat uit 20 lessen van 2,5 uur.
Lesdata worden bepaald in overleg met de cursisten.

Groepsgrootte
Minimaal 5 cursisten, maximaal 8
In verband hiermee betekent inschrijven niet dat u ook automatisch geplaatst bent.

Na inschrijving ontvangt u hierover zo spoedig mogelijk bericht.

Lesgeld
€ 250 te voldoen voor aanvang van de lessen.
Rekeningnummer IBAN: NL47RABO0102711151,
ten name van Stichting Kreatief Oirsbeek.
Graag uw naam en de cursus met docent vermelden.

(zie Contact/info voor FSI Korting**)