GLASTECHNIEKEN

Glastechnieken o. a. tiffany en fusen

Donderdagochtend                            9.30 uur tot 12.00

Docent: Huub Dreissen

Iemand heeft ooit gezegd, met glas werken is schilderen met licht.

Het fascinerende van glas is het transparante, de kleuren en het breekbare en het steeds weer hergebruiken van dit materiaal. Het is voor mij altijd weer spannend om de oven te openen en te zien hoe een gefused werkstuk er uiteindelijk uitziet. Glas is een natuurproduct met als gevolg dat het eindresultaat steeds iets afwijkt van wat ik in gedachten had.

De lessen geef ik samen met mijn vrouw Treslova. Ons doel is om samen met de cursisten een schaal, staand of hangend object te maken. Maar er zijn met fusen nog veel meer mogelijkheden om creatieve ideeën te realiseren.

De cursus is bedoeld voor iedereen die eens aan deze technieken wil proeven. Je hoeft geen voorkennis van glassnijden of glasslijpen te hebben. Deze vaardigheden leer je snel en goed in deze cursus.

Wij leren je om in overleg een mooi ontwerp te maken of een eigen ontwerp te realiseren. Ook de grootte van het werkstuk bepalen wij in overleg. Er is geen beschrijving van de aangeboden technieken. Het is niet makkelijk dit te verwoorden. Zelf aantekeningen en foto’s maken is effectiever.

In de eerste bijeenkomsten gaan jullie een klein tiffanywerkstuk maken om het glassnijden, slijpen en de soldeertechniek te oefenen.

De materiaalkosten voor dit tiffanywerkstuk zullen ca. €17,50 zijn. De prijs wordt medebepaald door de te verwerken glassoort en de afmeting. In dit bedrag zitten ook de kosten van het andere materiaal zoals koperband, tin en het gebruik van soldeerbouten. De overige gereedschappen en slijpmachines stellen wij ter beschikking.

Daarna gaan wij over tot fusen (samensmelten van glas). De hiervoor gebruikte materiaal- en stookkosten van de glasoven worden per werkstuk afgerekend.

Praktische informatie over de lessen

Inschrijven kunt u via de tab Inschrijven op deze site. Het cursusseizoen start eind september/oktober. Soms wijkt de startdatum af door omstandigheden. Cursisten krijgen bericht van hun docent.

Er dienen enkele materialen door de cursist zelf aangeschaft te worden. Het gaat hierbij onder meer om een veiligheidsbril, snijhandschoenen, glassnijder, goedgekeurd mond/neusmasker, wegwerphandschoenen en siliconenmatje.

Tijdens de 1e bijeenkomst besteden wij kort aandacht aan enkele veiligheidsvoorschriften en uitleg waaraan zelf aan te schaffen materiaal moet voldoen.

Lessen

Deze cursus bestaat uit 10 lessen van 2,5 uur.

Lesdata worden bepaald in overleg met de cursisten.

Bij voldoende belangstelling kan de docent na afloop van de reguliere lessen, een verlenging van 5 of 10 lessen geven. Hieraan kunnen ook nieuwe cursisten deelnemen.

Groepsgrootte

Minimaal 5 cursisten, maximaal 6.

In verband hiermee betekent inschrijven niet dat u ook automatisch geplaatst bent. Na inschrijving ontvangt u hierover zo spoedig mogelijk bericht.

Mocht een cursus vol zijn dan kunnen we u op de wachtlijst plaatsen.

Lesgeld

€ 125 te voldoen voor aanvang van de lessen op rekeningnummer:
NL47 RABO 0102 7111 51, ten name van Stichting Kreatief Oirsbeek.

Graag uw naam en de cursus, cursusdag en docent vermelden.

(zie Contact/info voor FSI Korting**)