Tekenen / Illustratie / Schilderen en Grafische Technieken

Tekenen / Illustratie / schilderen:

Dag                                Lestijden
donderdag                    19:30-21:30

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In deze cursus kunt u allerlei technieken ontwikkelen. Of het nu gaat om tekenen, illustratie of schilderen, het kan allemaal.

Tekenen is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van beeldende kunst. Alleen werden tekeningen lange tijd niet gewaardeerd als kunst op zich. Het waren namelijk altijd schetsen, voorstudies of ondertekeningen voor schilderijen. Pas in de negentiende eeuw werden tekeningen niet langer als hulpmiddel gezien. In de periode van de Romantiek (begin negentiende eeuw) kreeg men steeds meer interesse in schetsen, omdat die (meer dan schilderijen) de gedachten en gevoelens van de kunstenaar lieten zien. Zo ontwikkelde tekeningen zich steeds meer als autonome kunstvorm. Overigens worden niet alleen tekeningen gemaakt met potlood en papier als tekenkunst gezien. De materialen die gebruikt worden kunnen enorm uiteen lopen.

Dan is er natuurlijk ook de Illustratie. Illustratie is een afbeelding die bij een stukje tekst hoort en bedoeld is om de tekst te verduidelijken of ondersteunen. Een mooie prent bij een sprookje is natuurlijk iets anders dan een tekening van de knopjes van uw telefoon of een schets van het gebouw waar een cursus wordt gegeven. Dit voorbeeld geeft al aan hoe veelzijdig het vakgebied illustratie is.

Schilderen kenmerkt zich door het werken met verven op doek, paneel of een andere geschikte ondergrond. Door mengen van pigmenten kunnen ontelbare verschillende kleuren gemaakt worden die in dunne of dikke lagen kunnen worden opgebracht. Er bestaan vele verschillende schildertechnieken, waarbij verschillende schildermaterialen worden gebruikt.

Afhankelijk van uw interesse, vaardigheid en creativiteit kunt u in de cursus Tekenen / Illustratie / Schilderen onder deskundige begeleiding een eigen werkstuk maken.

Er zijn nog diverse andere cursussen Schilderen, waar u zeker ook diverse andere technieken kunt beoefenen. Kijk hiervoor onder het blokje “Schilderen”.

Grafische Technieken:

Dag                                Lestijden
Dinsdag                        12.15-13.45

hoogdruk_linosnede_zwart-wit_en_meerkleurendruk_2

We starten met linosnede voor beginners.

De volgende onderwerpen komen aan bod: informatie over de techniek + ontwerp maken, soorten linoleum + snijden, handmatig afdrukken, afdrukken met de drukpers.

Mocht een cursus vol zijn dan kunnen we u op de wachtlijst plaatsen.

Voor een algemene impressie van het werk van onze cursisten klik hier. image.png